Thursday, June 16, 2011

Kamu Yang Aku Sayang

hmm..kalo pikir time 5 6 tahun dulu, hidup bercinta memang syok giler kan. aku rasa most of people pernah rasa kan, pernah alami sendiri. sedikit cerita aku (actually panjang sket kot)

actually aku kenal dia time aku tingkatan 1 lagi. di sekolah kat pantai timur, masa awal-awal macam biasa la gaduh-gaduh and it turns out that we are best buddy lepas tuh. lepas aku pindah sekolah masuk mrsm kat negeri sebelah, hubungan kawan kitorang makin rapat, mostly every weekend aku bergayut. dulu mane ade handphone, kalo ade pun orang-orang tertentu jek. so lepas baca yasin malam jumaat terus aku p public sebelah pejabat HEP. bergayut bukan main lama lagi, sampai kene kejar ngan pak guard maktab. lepas kol 11 tak leh da merayau-rayau kat BA (bangunan akademik) pastu tak leh pakai pelikat ngan selipar jepun kat situ. 

hubungan kitorang cuma kawan, tapi mungkin lebih dari tu kot..

lepas spm aku dapat handphone, masa tuh mostly remaja seumur aku pun ada enpon sendiri kot. kitorang tak start bergayut kat public phone da, men mesej-mesej bergayut kat enpon. kali ni lebih private sket kot..hahaha

antar mesej pun nak-nak romantik jek, dah macam pasangan kekasih da. tapi kitorang tak declare lagi. aku masih lagi tak brani nak tanya lebih. just mesej-mesej sayang-sayang macam biasa.

alhamdulliah lepas result kuar aku dapat masuk matrik, nak pulak kitorang dapat matrik yang sama, nun jauh kat utara. happy tuh tak payah cerita la. sekali lagi hubungan makin ok. maklum la dok blajar sama-sama lagi skali. amek kos pun same jek, cuma kelas dia kat sebelah. tak skali macam sekolah menengah dulu.

masa minggu orientasi macam-macam aktiviti dorang buat. tapi still kitorang tak selalu face to face sangat. just main mesej jek, tapi still teman tapi terlebih mesra. aku tak berani lagi nak masuk jarum walaupun petang-petang kuar joging sama-sama(okeh aku dulu memang rajin kot joging kat matrik dulu..hahaha)

aku ingat g time minggu ape ntah kat matrik dulu, macam minggu sukan kot. dorang bagi-bagi orang ikut kaler masing-masing. macam rumah sukan sekolah tadika camtuh kot. kitorang tak sama rumah, and then pihak matrik ada jemput budak-budak buat persembahan, ala-ala gimnastik macam tu kot.. maen-maen tali..kecik lagi..hebat tol..tengah kusyuk dok tengok budak-budak, tiba-tiba dia mesej

"awak, tengok depan..hehe :)" aku pandang depan. perghhhh hamba Allah paling cantik tengah senyum kat aku then lambai-lambai. aku rasa lucky giler, dalam ramai-ramai orang kat situ, aku rasa dia la manusia paling cantik dan manis sekali. nak je aku canang satu padang yang dia tu "kawan" aku. aku senyum ala-ala monyet terencat jap..

lepas 3 minggu aku kat matrik, aku dapat tawaran ke satu university kat malaysia nih. dengan berat ati nak blah aku terpaksa jugak. last kitorang kuar, jumpa depan library je time tuh. ala-ala dating tepi taman yang tak brapa nak banyak pokok-pokok.

sessi amek picture, satu je picture aku sempat tangkap. tu pun gune kamera old skool, gune kodak lagi time tuh. sweet giler aku rasa tapi at the same time, malam nih aku dah nak blah da. sedeh tak payah nak cakap la weh. tak leh da tengok muka sweet die, senyum-senyum sumbing kat aku, ala-ala perempuan melayu terakhir camtuh.

lepas aku blah, still kitorang berhubung lagi. mesej-mesej. so suwit, alah macam pasangan skang nih, memang tak leh lepas ngan enset. pantang bunyik sket, senyum sorang-sorang sambil baca mesej. bergayut sampai pagi, semua masalah aku cerita, kitorang kongsi sama-sama..heaven giler..!!and bila dah dok jauh nih aku rasa berani sket.

one nite aku terus "propose" untuk declare. tak sampai 2 3 minit die reply "yes, definitely". so kitorang declare tarikh penyatuan kitorang secara rasmi 1 muharam.

tapi lepas kitorang declare aku rasa pelik jer. hubungan tak macam sebelum nih. kejap-kejap gaduh, pastu gaduh lagi. tapi biasa la kan, hubungan mana tak di landa badai, tapi still kitorang boleh harungi lagi (agak skema lak ayat..hahaha)

lepas 3 4 bulan rasmi hubungan kitorang, aku cuti balik kg. time nih budak-budak matrik pun cuti gak. so ambik kesempatan untuk kuar dating. macam biasa best sangat-sangat even kitorang kuar kejap jek.

tapi aku still rasa something, tak de spice lam hubungan kitorang. cepat giler aku rasa bosan. and start tak reply mesej dia. alasan, "tak de kredit" one day dia mesej aku, aku just ignore je. dia kol aku cakap busy tak sempat nak sembang lama-lama.

and nak di jadikan cerita, time tuh aku kuar ngan mak aku pergi pasar beli barang-barang dapur. mak aku masuk pasar aku just tunggu kat luar je, jumpa lak member kitorang, satu kelas dulu, nama Ina. aku just senyum-senyum je la, tak de nak tegur-tegur sangat.

tak lame lepas tuh Ina antar mesej " salam, amboi dating ker...??  tunggu awek ek?"

aku just reply macam biasa, cakap je teman mak beli barang. then die reply balik

" alah malu-malu la plak, kite da tau da awak ngan si dia tuh, tak yah la nak sorok-sorok..huhu"

aku dah start menyirap da, then aku ignore..minah nih memang kaki kepoh sket. ingat habis sampai tu je

malam tuh dia kol, dia cakap Ina mesej tadi
dan ina ade ceter jumpa aku ngan awek kat pasar (dia still ingat aku kuar ngan awek aku). lagi sekali kitorang gaduh, kali ni sumer benda-benda meleret berkait-kait. masing-masing nak pertahankan ego dan terkeluar perkataan yang tak sepatutnya yang buat kitorang ambik one step back. clash..!!

2 3 hari tanpa dia, okey lagi..tapi bila dah sampai seminggu aku tak sedap duduk. buat ape-ape pun rasa macam tak lengkap. maklom la sebelom nih, tiap-tiap masa kitorang maen mesej jek. tangan tak lepas ngan enset. tapi lepas hari tuh senyap je, tak biasa lagi. kejap-kejap aku tengok enpon..harap-harap dalam hati dia akan mesej.aku nak start mesej tapi ego tinggi giler, mesej dah siap taip, tapi bila nak tekan sent..aku macam tak boleh ego, tak membenarkan aku. agak bodohkan..

hati tak keruan tak payah cakap, rindu sangat dengar suara dia, aku nak sangat dengar dia gelak..seyes comel kalo die gelak. die jenis kalo gelak memang tak kontrol-kontrol tapi tangan akan tutup mulut pastu mata dia akan sepet sket..perghhh aku rindu giler..

nak tak nak, ego aku campak jauh-jauh..terus aku call dia. tak de orang angkat, merajuk lagi kot. aku kol kali kedua..sama jugak, aku antar mesej..tak di reply. aku tahu dia sakit hati dengan kata-kata aku. menyesal pun memang tak guna kan. adat remaja, yang tak tahu sangat nilai-nilai cinta. aku biarkan dengan harapan dua hati ni akan sembuh satu hari nanti dan lubang di kedua-dua hati ni di isi kepingan hati yang lain. mungkin luka di hati dia dah sembuh, dah ditampal dengan kepingan hati yang lagi bagus dari aku punya..tapi hati aku masih lagi luka, lubang masih lagi tak terisi dan parahnya macam semalam ia dihiris.

and sampai sekarang aku rasa loser sangat, masih menunggu dia..masih menunggu senyuman dia, dan gelak tawa dia. pernah aku cuba tampal hati nih dengan kepingan hati yang lain, tapi ianya tak sama. tak fit betul-betul at last kepingan hati tuh cuma merobek lagi besar luabng yang sedia ada. adesss..

p/s: lagi sekali cerita nih hanya rekaan sahaja, tak ada kene-mengena dengan yang hidup mahupun dan meninggal.  kalo ni cerita betul for sure, aku takkan senang-senang lepaskan orang paling sweet, cantik dan bagus macam dia. dan kalo ni cerita betul mungkin aku tak cukup bagus untuk seseorang yang hebat macam dia. dan kalo ni cerita betul pon, aku harap die jumpa seseorang yang sepadan dengan dia, dah mampu jaga hati dia, dan tak buat dia menangis macam yang aku pernah buat dulu.

adiosss..!! sorry entry panjang plak..

5 comments:

MSfaten said...

huwaaa..ingat nak nanges daa tdi. last2 bce rekaan shj??
standard la.mle2 sume sweet je. start kaple, asik nak gado plak.pelik kan?
btw, best story ni. rse mcM kne btg idung pun ade gak.
:)

MissF said...

siottt la.. ni cte btl ke tipu neh? pnt aku bc woo... haishhh...
tp aku rs ni cte btl ni. eleh malu2 lak nak ngaku... haha...

Kamarul Farhan said...

@msfaten and misssF: hahahaha...tak tau nak kategori kan kat ner..antara reality dan fantasi..anggap je la fantasi so that it won't hurt others...btw, thanks sbb sudi singgah tau..

De'din said...

terkedu ja aku baca,,
men2 ka betul2 ni ?
haha

Kamarul Farhan said...

@De'din: men2 je la..tak serius pon..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...