Friday, July 8, 2011

Kalau Dah Bodoh Piang Senang Sangat Kene Tipu

ok, memang betul pon. kadang-kadang aku ni terlampau naif dan jugak bodoh. senang-senang je kene pijak. kadang-kadang aku tak kisah tapi kalo kene yang teruk, memang megelupur gak jiwa dan raga nih.

tadi aku pi digital mall, nak survey hardisk. memang dah lama da nak beli, tapi waktu dan poket agak kesempitan sket. so aku cuti 2 3 hari nih boleh la nak usha jap. nak p lowyat pun, paking motor aku tak tau kat ner. kalo digital mall, kat depan tu jek.

nak dijadikan cerita aku memang craving for mcd dah lama da..tiap-tiap bulan memang bantai mekdi, dah ketagih dah. mengeletar satu badan nak pekene ayam goreng mekdi. tak kesah la orang cakap kfc best ke pizza ke ape..mekdi gak yang best bagi aku.

ok, intro panjang giler kan. korang tau kan sebelum masuk digital mall tuh ada mekdi sebijik. so aku yang dah lama gian neh. masuk la dengan harapan nak bantai ayam mekdi. siap order sumer, aku tunggu kat kaunter dorang amek ayam ngan sundae coklat. ade makcik cina ni hulur kat aku jed patung buddha ngan sekeping kad laminate.

"gong xi fa chai" pastu die membebel lam bahasa cina, 4 patah perkataan tu je aku paham dan boleh tangkap.

"errrr..sorry i'm not chinese" aku balas sambil buat muka confuse garu-garu kepala.

"donation, donation" sambil hulur kad.

ooo..makcik neh mintak derma nih..aku hulurkan satu hengget baki duet mekdi tadi.

"no no no" dia p bantai geleng paler.

aku dah pening dah..mungkin dia tak nak satu hengget kot..aku bukak wallet satu keping note 10, satu keping note 50 dan adalah lam 7 6 keping duit satu hengget. aku kuarkan duit 10. bagi kat dia. dia hulur buku suruh tulis. time aku nak bagi, dia cakap

"no no no" sambil tunjuk tulisan 50 ngan 20 kat list nama penderma yang sebelum nih.. ok aku da paham. dia terima 50 ngan 20 jek. aku dah takde duit sepuluh hengget lain da..tapi dia tetap amek gak sepuluh hengget aku tadi.

aku cakap "no change, no change...that's all i have"

"tukar, tukar" sambil tunjuk lam wallet aku rm 50..aku rasa ni je perkataan yang dia reti kot..ok aku paham, aku dengan bodo nye kuarkan rm 50 bagi kat dia. tak sempat aku kuar kan penuh dari wallet dia dah grab da..masukkan lam poket dia sekali ngan rm 10 tadi.

sambil tergagai-gagai, aku ingat dia cari baki rm 40..tiba-tiba dia kuarkan gelang hitam yang ada butir-butir besar sarungkan kat lengan aku. dia amek tapak tangan aku, lukis bulat-bulat dan hembus dua tiga kali..

benda tuh berlaku 5 6 saat jek..aku macam

"huh???, watdehek..???" terus makcik tadi berlari kuar mekdi. terus seberang jalan..literally berlari tau..

aku dengan bodohnye still tertanya-tanya amende yang berlaku tadi..??betol ker, makcik tadi just take my money and dash off..??

then lepas tuh ayam aku sampai. aku amek ayam terus naik tingkat atas. aku rasa cam nak hentak jek kepala bongok dan bodoh aku kat kaunter time tuh..adesss..okeh bagi yang percaya benda-benda pelik..ni bukan pukau ek..sebab aku sedar aku kuarkan wallet dan dengan niat nak bagi sedekah terus makcik tuh amek satu-satunya rm50 lam wallet aku.

so, niat nak p beli hardisk terbantut camtu jek, ilang mood...adesss..bodoh piang betol..!!maybe bagi sesetangah orang rm 60 tu ape la sangat..tap bagi aku yang menjelang ujung bulan nih agak banyak sket kot..hehe

sambil makan, aku try ubatkan ati..niatkan untuk sedekah..err aku tak tau valid ke tak sedekah aku tadi sebab die tunjuk buku tadi donation untuk bina temple..siap tunjuk gambar lagi..
Baju mak cik tadi sebijik camneh..



p/s: muka aku ade la mirip2 cina sket, tak pon vietnam + burma + siam..sbb tu dia p approach aku tadi..kapel melayu sebelah dia tak kacau pon..

6 comments:

namaakulynn said...

banyakkk tu 6ohengget.isk.geram pulakkk rasa.

Kamarul Farhan said...

tu ar..aku geram gak..tapi geram kat diri sendiri lagi banyak..awat la tak boleh nak stand up untuk diri sendiri kadang2..huhu

MissF said...

laa awat bodoh piang ngat hang neh?
hahaha... ish tp klu aku, aku g kejar blk kot ah so tu. yg ko tula, g tunjuk isi wallet tu nape? bg je singgit pstu klu dia xnk blah je ah.
aku x sk g fast food sbb tula, rmi beno yg dtg minta derma pdhal duit 2 sume utk kegunaan sdri.

dan lg 1, pesal ko update blog skali skala hah? update la slalu mcm aku ni... keh3

Kamarul Farhan said...

@missF: tu ar pasai..aku pon rasa bodo sangat neh..senang-senang je aku tunjuk duit lam wallet..nasib baik tu je yang ade..aku tak kuarkan lagi duit tok beli hardisk..kalo tak, sumer skali di sapu agaknyer..

hahahah..tenet probs lo..susah sangat nak update..lagi pon tak de idea sgt weh..

Mack The Finger said...

HAHAHAHAHAHAHA!!!!!

Kamarul Farhan said...

hahaha..gelak je ko kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...